CRAFTPEDIA ARTCADEMY

ACASA / Craftpedia


Bijuterii:
Bijuterii
"Mestesugul realizarii tiarei - Tiara Florală Regală spaniolă"

"Mestesugul realizarii tiarei - Tiara Florală Regală spaniolă"

"Elementul reprezentat în imagine este Tiara Florală din secolul al XIX-lea, purtat de regina spaniolă Doña Sofía. Tehnica pentru crearea manuala a tiarei vine din antichitate. Materialele folosite sunt diferite, de la diamante la aur și argint. Bijuteriile au fost fabricate în 1897 și oferite drept cadou familiei regale spaniole. Acesta este un simbol al meșteșugului realizarii bijuteriilor tradiționale spaniole. Videoclipul de mai jos arată pas cu pas modul în care este realizată o Tiara de bază, folosind diferite tehnici materiale."

  Tara:  Spania


"Un maestru al metalelor prețioase care reproduc bijuteriile vizigote"

"Un maestru al metalelor prețioase care reproduc bijuteriile vizigote"

A moștenit afacerea de la tatăl său, un prestigios fabricant de metale din Sevilla, Andaluzia, care și-a deschis atelierul în anii patruzeci. Amintirile sale din copilărie sunt strâns legate de lucrul cu metale nobile. Astăzi, Juan José Marmolejo este unul dintre cei mai importanți fauritori de metale din Spania. Sculpturile din Săptămâna Sfântă spaniolă sunt înfrumusețate de lucrările sale. De ceva timp, s-a specializat și în lucrările meșteșugurilor arheologice. Cea mai notabilă lucrare a sa este reproducerea coroanelor regilor vizigoti.

  Tara:  Spania/Andaluzia/Sevilla


Argintar califal

Argintar califal

Califhal Filigree este o bijuterie artizanală realizată după metodele tradiționale ale bijuteriilor Andaluziei din secolul al X-lea, inspirata de decorarea Moscheii și a orașului Madinat Al-Zahra din Cordoba. Materialul principal este argintul 925 de mii acoperit în aur alb cu ceramică emailata pentru metale. Tehnicile artizanale califale includ fuziunea materialului brut, folosind același aliaj de cupru și argint, cum a fost folosit în timpul califatului si așa cum este stabilit de legea metalelor. Tehnicile utilizate pentru decorarea pieselor includ formule secrete de alchimie cu privire la modul de aplicare a ceramicii, care sunt aplicate pe emailul de pe bijuterii. Încă din Evul Mediu, Córdoba a fost un centru remarcabil al producției de argint și a ieșit în evidență și la nivel european, având în acea perioadă o importantă breaslă de argintari.

  Tara:  Cordoba, Andaluzia, Spania


Aur și argint in scop religios

Aur și argint in scop religios

Auraritul este lucrarea artistică cu metale prețioase realizată de orfeți, numiți „Aurari orives”. Termenul „orives” provine din latinescul „aurifaber”. Tehnicile meșteșugului includ fuziunea materialului brut, purificarea metalului și topirea acestuia, ciocanirea și baterea, tăierea, lustruirea, placarea și aurirea, confecționarea îmbinărilor și ansamblurilor mecanice, sudarea etc. Pentru decorarea pieselor se folosesc tehnici diferite, precum imprimarea, filigranarea, granularea etc. Metalele sculptate de artizan sunt argintul și aurul sau metalele prețioase precum si aliajele acestora. Auraritul religios este un meșteșug tradițional în Andaluzia încă din cele mai vechi timpuri, dar își mareste splendoarea în timpul Renașterii și este puternic legat de cererea de obiecte religioase pentru procesiunile de Paște și cultul religios.

  Tara:  Andaluzia, Spania


Bijuterii și forjarea cuprului

Bijuterii și forjarea cuprului

"Acest inel este forjat la rece dintr-o bară de cupru, gravată cu o dalta rotunjită specială, apoi indoita peste nicovala. Procesul final este încălzirea inelului pe o placă, până când atinge o culoare roșie de oxidare."

  Tara:  Trento (Italia)


Bratara din cupru realizata manual

Bratara din cupru realizata manual

În România, sunt puțini meșteri care realizează bijuterii din cupru cu simboluri dacice. În videoclip, artizanul ne arata cum se face o brățară cu simboluri dacice, simboluri care datează de mai bine de 2.000 de ani. Meșterul artizan realizeaza brățara doar cu cleștele, ciocanul și o graveaza la rece. In traditia populară, încă din cele mai vechi timpuri, se considera ca purtarea unei brățări de cupru poate ameliora durerea cauzată de artrită sau reumatism, în special în zonele în care umiditatea din atomfera era ridicată.

  Tara:  Romania/Ardeal


Handmade silver bracelet

Handmade silver bracelet

"În România, acest meșteșug de a face bijuterii din argint datează de sute de ani. Astăzi doar câțiva meșteri fac această artă. În videoclip, un argintar rrom arată cum se topeste argintul pentru a face o brățară dintr-o bucată de argint. În primul rând, a tăiat o bucată de argint, a topit-o printr-o tehnică străveche și o modelează într-o brățară. Instrumentele folosite sunt un ciocan și o nicovală. În următoarea etapă, argintarul folosește un ciocan mai mic, pentru finisaje. La sfârșit, meșterul decorează brățara și o șlefuiește cu diferite tipuri de pile și cu o bucata de pâslă."

  Tara:  Romania, Ardeal


Producția unei bijuterii

Producția unei bijuterii

"Procesul bijuteriilor lucrate și gravate în atelierul bijutierului Pepe Ávila. Tehnici de bază ale bijuteriilor precum pilirea, laminarea, microfuzia și amenajarea pietrelor. Bijuterii de înaltă calitate, precum tehnici de prelucrare a prinderilor, seturi de înaltă precizie"

  Tara:  Spania/Madrid


Tehnica Damascene Niello

Tehnica Damascene Niello

"Elementul reprezentat este o cutie de tutun din secolul al XIX-lea. Tehnica folosita este combinarea oțelului de Damasc împreună cu tehnica Niello ce aplica aur sau argint pe oțel. Materialele utilizate sunt oțelul Damasc și aur sau argint. În videoclipuri putem observa doi meșteri ce utilizeaza cele doua tehnici."

  Tara:  Toledo, Spania


Aniello Piacentes Cammeo - Artizan

Aniello Piacentes Cammeo - Artizan

Crearea medalioanelor necesită instrumente și tehnici antice. În primul rând, artizanul lucrează invelisul din care obțin medalionul. Apoi, il incalzeste și ciopleste cu mare precizie.

  Tara:  Italia


Atelierul de tăiere și lustruire a diamantelor

Atelierul de tăiere și lustruire a diamantelor

Videoclipul arată un mic atelier de tăiere a diamantelor în faimoasa stradă a diamantelor din Anvers. Doar diamante mici și mijlocii sunt tăiate în Anvers. Artizanii au tăiat diamantele cu mare precizie: inimi și săgeți, acolo tăierea este cea mai dificila. Ei folosesc instrumente mici și tehnologie specifica.

  Tara:  Antwerp, Belgia


Bijuterii din chihlimbar

Bijuterii din chihlimbar

Videoclipul arată fabricarea mărgelelor și a colierelor de chihlimbar folosind mașini din lemn, alimentate de om, așa cum s-a făcut înainte de electrificarea satelor. Mai multe despre prelucrarea manuală a chihlimbarului puteți găsi aici:https://www.youtube.com/watch?v=7KkAgYccHY0

  Tara:  Polinia, Pomerania, Kashubia, Kurpie si Kujawy


Bijuterii din cocon de mătase

Bijuterii din cocon de mătase

Coconul de mătase a fost folosit în principal pentru fabricarea țesăturii, dar a avut si alte utilizări, cum ar fi utilizarea coconului de mătase pentru a face bijuterii; au fost folosite pentru că sunt deosebit de puternice și rezistente și au fost pictate și decorate. Tehnica a supraviețuit până în prezent și există multe modele originale.
 

  Tara:  Tot Ciprul


Bijuterii din matase

Bijuterii din matase

"Vierme de mătase a fost folosit în principal pentru fabricarea țesăturii, dar a avut si alte utilizări, de exemplu realizarea bijuteriilor. Firele de matase au fost folosite pentru că sunt deosebit de puternice și rezistente. Tehnica a rezistat până în prezent și există multe modele originale."

  Tara:  Cipru


Bijuterii din sârmă

Bijuterii din sârmă

"Istoria bijuteriilor de sârmă se remarcă în secolul al XVIII-lea și este cunoscută drept cel mai vechi mestesug. În zilele noastre sârma pentru bijuterii este foarte populară în Slovacia, în special în regiunea Ilina (partea de nord a Slovaciei) care este centrul celui mai intalnit mestesug. Materialele folosite de obicei sunt fire de oțel sau cupru și multa creativitate. Folosind un clește special și accesoriile necesare, firul poate fi rotit cu ușurință și tăiat in forma dorită si depinde în principal de imaginație sau reflectă cerințele clientului. Poate fi pur și simplu înfrumusețată prin margele colorate ceea ce face ca bijuteriile să fie mai speciale și mai originale."

  Tara:  Slovacia


Bijuterii Lefkara

Bijuterii Lefkara

Bijuteriile realizate în satul Lefkara Cipru, au desig unic si sunt asemănătoare cu dantela celebra din același sat. Tehnica se întoarce în epoca elenistică și a supraviețuit de-a lungul veacurilor, din generație în generație. Bijuteria este produsă până astăzi in aceleași modele dar cu tehnici mai moderne.

  Tara:  Lefkara Cipru


Bijuterii populare din lemn realizate manual

Bijuterii populare din lemn realizate manual

Bijuteriile populare din lemn datează din secolul al XIX-lea. Alături de latura sa funcțională și decorativă, bijuteria a început să fie văzută ca o operă de artă. Materialul necesar pentru fabricarea acestui tip de produs este doar o bucată obișnuită de lemn, care este cea mai accesibilă și cea mai ieftină. Prin șlefuire și lustruire se poate obține forma dorită. Fiecare piesă poate fi înfrumusețată pictând manual pe ea. Cea mai des folosită este o temă populară, cand se folosește creativitatea proprie. Lacuirea si carligele de cercei sunt folosite la sfârșitul procesului de fabricație, facandu-i sa fie strălucitori si echilibrati.

  Tara:  Slovacia


Cum să lucrezi coralii în Trapani

Cum să lucrezi coralii în Trapani

"Videoclipul arată fabricarea de bijiuterii din corali: coliere, brățări sau cercei. Coralul este lucrat cu unelte mici, pentru a ii oferi diferite forme: flori sau frunze."

  Tara:  Sicilia, Italia


Inel din argint realizat manual

Inel din argint realizat manual

În România meșteșugul de a face bijuterii din argint, aur sau cupru datează de sute de ani. Astăzi doar câțiva meșteri mai practica această artă.

În videoclip, un argintar rrom arată cum se topeste o bucata mica de argint pentru a face un inel. În primul rând, mesterul a tăiat o bucată dintr-o monedă de argint, a pus-o pe carbune de lemn și a adăugat un pic de borax, pentru a o ajuta să se topească.

Următorul pas este topirea metalului folosind o sticlă (umplută cu ulei de lampă) și o țeavă lungă, in care sufla până când temperatura va crește de la 700 la 1200 de grade. El laminează o bilă de argint topită și o modelează într-un inel.

Instrumentele folosite sunt un ciocan și o nicovală. În următoarea etapă, argintarul folosește un ciocan mai mic, pentru finisaje.

Pentru acest inel, maestrul folosește diferite tipuri de pile și o bucată de pâslă pentru a lustrui inelul și pentru a-l curăța. La sfârșit meșterul decorează inelul și îl șlefuiește cu o pila foarte fina.

  Tara:  Romania/Muntenia


Philippe Wolfers, orfèvre

Philippe Wolfers, orfèvre

Videoclipul prezintă o parte din creația realizată de Philippe Wolfers, in unul din cele mai importante si vechi ateliere de bijutierii din Belgia.

  Tara:  Belgia


Realizarea inelului din aur

Realizarea inelului din aur

"Principalele centre religioase ale Poloniei au fost, de asemenea, principalele centre de mestesug religios din țară. Cracovia, cu statutul său de oraș de încoronare și cel mai mare oraș din sudul Poloniei, a avut un avantaj față de alte locații prin cel mai mare număr de aururi. Videoclipul arată procesul pas cu pas al fabricării inelului de aur. Este arătat modul în care metalul este topit, laminat, lipit, lustruit. La final rubinul rotund este montat pe inel. Maestrul este Jacek Kurczab de la atelierul Dell

  Tara:  Polonia, Cracovia