CRAFTPEDIA ARTCADEMY

ACASA / Craftpedia


Blana si piele:
Blana si piele
Șaua și hamul

Șaua și hamul

"Șaua este arta de a lucra diverse articole din piele. O garnizoană este o piesă sau un aranjament de șa de cavalerie. Șaua este un obiect artizanal din piele, iar cel care o face stăpânește arta transformării unei bucăți de piele fără nicio formă, cu excepția celei a animalului. Pentru această lucrare artizanală este necesar să existe unelte specializate, cum ar fi scândura din lemn pentru lucrări de tăiere, bandă de măsurare, ciocan pentru batut pielea și nituri de feronerie, cuțite pentru tăiere, „chaira” sau instrument ascuțitor, precum și șabloane, pensete, foarfece, riglă, ruleta, stante și markere pentru numere. Alte materiale sunt adesea folosite pe lângă piele, cum ar fi pânza, lâna cu ajutorul. Cuvântul „talabartería” înseamnă șa, având originea în termenul talabarte, „centură pentru sabie sau palos""."

  Tara:  Spania


Fabricarea covoarelor din blană de oaie

Fabricarea covoarelor din blană de oaie

"Primele referințe ale acestor produse din blană se remarcă în perioada secolului al XVIII-lea fiind folosite pentru a proteja oamenii împotriva intemperiilor. În prezent, produsele din lână, precum covoarele sunt foarte populare în Slovacia. Există unele tipuri, de exemplu „alpaka”, care este de 5 ori mai calduros decât lana obisnuita. Un alt tip este ""moher"". Cea mai importantă fază de prelucrare este înmuierea. Al doilea pas este degresarea pielii. Al treilea, cel mai sensibil pas în acest proces cand bucatile de lana sunt cufundate într-o soluție specială pentru conservare. Al patrulea pas cand pielea este înmuiată și din nou sărată. La final se folosesc întinderea și uscarea. Ultimul pas este personalizarea în funcție de nevoile clientului. Blana de oaie are o proprietate izolatoare excelentă și este rezistentă la flacără și electricitate statică. Exploatarea este versatilă. În Slovacia exista, de asemenea, paltoane de piele de oaie numite „kudmen”, cu o broderie manuala, cizme căptușite cu piele de oaie, pălării și multe alte produse utile. Articolul prezentat în acest videoclip este un covor 100% din piele de oaie. Acest videoclip oferă un exemplu de mare abilitate în prelucrarea pielii de oaie în Slovacia."

  Tara:  Slovacia


Geantă de piele de oaie

Geantă de piele de oaie

"Pielea de la capre și ovine a fost folosită pentru a face genti care se poarta zilnic. Gentile au fost utilizate în principal de ciobani și au fost decorate."

  Tara:  Cipru


Lucrări din piele realizate în Belgia

Lucrări din piele realizate în Belgia

"Videoclipul arată tehnica folosită pentru a lucra pielea. În primul rând, pielea este tăiată pentru a da forma corectă; apoi este pictata; la sfârșit se fac ultimele retusuri. Videoclipul arată crearea unei centuri de piele."

  Tara:  Belgia


Miros de piele

Miros de piele

José Manuel Domínguez, din Valverde del Camino (Huelva), a crescut înconjurat de mirosul de piele și de sunetele cataramei. Este un artizan din piele și de șei. Orașul natal are o tradiție pentru aceste meserii, care au fost dezvoltate din generație in generație în atelierul lor, Artesanía Berrocal. Este a treia generație și a primit premiul Mester Artizan de către guvernul andaluz. José Manuel susține că pielea vorbește și îi spune cum să lucreze cu ea. Acum, să păstreze tradiția familiei, isi învață nepotul cum să interpreteze acest limbaj.

  Tara:  Spania/Andaluzia/Huelva


Piele în relief

Piele în relief

"Stantarea este o tehnică artizanală care constă în lucrul cu materiale maleabile pentru a obține o figură ornamentală în relief. Stantarea in piele este practica pentru a transforma pielea în obiecte de artă sau opere de artă, folosind tehnici de modelare și colorare. Această stantare se practică manual. Pielea trebuie lucrată pe ambele părți. Una din parti este desenata, apoi gravata pe cealalta parte. Se realizează prin lucrul cu cutite de diferite dimensiuni și forme, incepand din partea inferioară a piesei, dispuse pe o suprafață moale, care permite deformarea progresivă a suprafeței prelucrate. În acest fel, artizanul lucrează în „negativ”, insistand mai mult pe acele zone care ar trebui să aibă un relief mai mare pe partea opusa. Detaliile finale ale reliefului sunt obținute prin lucrul pe partea din față a piesei, subliniind acest lucru cu dălți mai fine. O astfel de piele este utilizată pentru huse, rame pentru portrete, scaune și spătare de scaune etc., si prezinta decorațiuni tradiționale deja aurite si colorate, pirografiate cu aplicații metalice și emailuri, pietre, etc. Gravarea pielii este o artă practicată în Spania musulmană, stantarea si gravarea pielii fiind o artă practicată, fiind faimoasa în orașe precum Cordova, de unde provine numele Cordovan."

  Tara:  Andaluzia, Spania


Pielea lui Ubrique

Pielea lui Ubrique

Juan Luis Casillas, un artizan din Ubrique (Cádiz), a fost primul lucrător din piele care a primit premiul Mesterului Artizan de la Guvernul andaluz în 2012. A lucrat în atelierul său de zeci de ani. A început să lucreze în acest comerț la 14 ani și și-a început propria afacere la 21 de ani. Pentru Juan Luis Casillas, lucrul cu piele este mult mai mult decât o meserie: reprezintă idiosincrasia, cultura și istoria satului în care s-a născut. De aceea, dincolo de aspectele economice, încearcă să învețe generatiile viitoare secretele acestui comerț, astfel încât să nu dispară? Modelele Casillas Piel sunt foarte apreciate în afara Spaniei, unde vând 90% din producția lor.

  Tara:  Spania/Andalusia/Cadiz


Tehnica de prelucrare a șeilor

Tehnica de prelucrare a șeilor

"Elementul reprezentat este o șa de cal. Clapele, curelele și scarita sunt realizate din piei de bovine, porci, oi sau caprioare; pielea de bovina este cea mai frecventă piele folosită la confecționarea șeilor. Şaua poate fi compus din mai multe materiale, inclusiv lemn de fag, fibră de sticlă, plastic, lemn laminat, oțel, aluminiu și fier și, desigur, piele. în perioada medievală, Spania a devenit unul dintre cei mai importanți exportatori de șei moderne occidentale pentru coloniile spaniole din America, în perioada colonizării. Acest videoclip prezintă toți pașii necesari pentru crearea unei șei."

  Tara:  Spania


"Tehnici tradiționale de prelucrare a pielii"

"Tehnici tradiționale de prelucrare a pielii"

"Produsul prezentat este o geantă din piele.Tehnica folosită este vechea tehnică tradițională manuală pentru crearea gentilor din piele. Materialul principal folosit este pielea obținută prin tabacirea și prelucrarea pielii brute de animale. Spania este renumită pentru confecționare excelentă a pielii pentru crearea tuturor tipurilor de produse de o buna calitate. Originea folosirii pielii se află în orașul Urbique în secolul al XIX-lea. Peste 75% din articole din piele, de la genți sau alte bunuri precum huse pentru telefonul mobil, covorașe, diferite tipuri de genți precum hobo, tote și baguette, sunt produse în Ubrique. Videoclipul arată cum se face o geantă din piele și toate etapele parcurse pentru crearea ei."

  Tara:  Spania


Capitonatul: cum se face?

Capitonatul: cum se face?

"Capitonatul este decorarea care face ca suprafața unei canapele, a unui fotoliu sau alt obiect să fie placut ondulantă, sporind moliciunea tapițeriei. Prin utilizarea instrumentelor tehnice utilizate de artizani pentru producerea de capiton, o serie de butoane sunt aplicate echidistant pe suprafata obiectului, recreând o serie de perne așezate una lângă alta."

  Tara:  Italia


Centura munteanului

Centura munteanului

Centura munteanului (în dialect local: oposek) este o centură decorativă din piele, legată cu mai multe catarame metalice. Centura este unul dintre cele mai importante elemente ale costumului popular masculin purtat de munteni (Gorals) în zona poloneză din Munții Tatra, regiunea Podhale. Spre deosebire de alte grupuri regionale din Polonia, muntenii din Podhale poartă ținute tradiționale (sau elementele sale) zilnic. Obiectul prezentat în imagine provine din satul Podhale din Zab (numit Zubsuche până în 1965). Probabil a fost făcut în secolul al XIX-lea, dar producătorul său, locul de realizare și timpul ultimei utilizări nu sunt cunoscute. În 1961 a fost achiziționată pentru colecțiile etnografice de la Dr Tytus Chalubinski Tatra Museum din Zakopane.

  Tara:  Polonia, Podhale, Zakopane


Cojoace romanesti

Cojoace romanesti

Măiestria confectionarii cojoacelor tradiționale românesti vine din cele mai vechi timpuri. Ocupatia timpurie a cojocarilor (coriarius) este atestată pe monumente funerare din perioada geto-dacică. Astăzi acest meșteșug este foarte rar întâlnit, iar cojoacele sunt utilizate mai ales în costume populare. Cojoacele din piele, cusute și ornamentate, au devenit haine de sărbătoare foarte apreciate la evenimente importante.

  Tara:  Romania, toate regiunile


Costumul lui Gille din Binche

Costumul lui Gille din Binche

Videoclipul arată crearea costumului de carnaval al lui Gille, personaj foarte popular al carnavalului din Binche.

Costumul este confecționat din pânză și este compus dintr-o bluză și pantaloni.

Este decorat cu emblemele și culorile drapelului belgian. Cea mai importantă parte a costumului este pălăria, realizată în întregime cu pene mari, puse una  câte una de către artizani.

  Tara:  Belgia


Daracit manual și pieptanatultul lânii de oaie

Daracit manual și pieptanatultul lânii de oaie

Pieptanatul si daracitul sunt două tehnici înrudite pentru pregatirea lânii. În ceea ce privește lâna de oaie, cele două tehnici sunt folosite pentru confecționarea firelor din lână. Scarmanatul este o tehnică prin care lâna este trecută printr-o serie de dinți drepți, metalici, pentru a așeza fibrele paralele una cu alta. Daracitul este o tehnică prin care se folosesc două unelte. Aceste unelte sunt de obicei pătrate sau dreptunghiulare si au numeroși dinți de sârmă fixați printr-o bucata de hârtie, piele sau metal. Uneltele dințate sunt utilizate pentru a separa fibrele, pentru a le răspândi pe o pânză (dar nu în linii paralele ca în lână pieptănată) și pentru a îndepărta orice fibre scurte sau rupte, precum și impuritățile.

  Tara:  Polonia


Încălțăminte din piele numită "krpce"

Încălțăminte din piele numită "krpce"

Krpce sunt un pantof tipic din piele populară din Slovacia. Istoria originii datează din secolul IX sau X. Materialul folosit pentru fabricarea sa, este o piele naturală. Krpce poate fi purtat și de femei, bărbați și copii. Partea de sus a acestor pantofi este decupata. Prelucrarea ulterioară le oferă forma dorită pe picior. Pentru o rezistență crescută la abraziune, au o talpă captusită și cusută din piele rezistentă. Din punct de vedere practic, nu este recomandat să ai piciorul gol. Mersul (chiar și dansul) este mai confortabil dacă sunt îmbrăcate șosete mai groase de lână de oaie. Întregul proces de fabricație durează aproximativ 2 ore. Videoclipul oferă un exemplu de abilități deosebite de realizare deosebite a încălțămintei populare din Slovacia, numite krpce.

  Tara:  Slovacia


Mocasini tradiționali - KIERPCE

Mocasini tradiționali - KIERPCE

"Incălțăminte tradițională de tip highlander numită ""Kierpce"" din piele. Acești pantofi au fost confecționați din piele autentică, tare, si dateaza încă din Evul Mediu timpuriu. Culturile Podhale foloseau piele de la vite pentru a face acesti mocasini. Kierpce a fost utilizat în mod obișnuit până în anii

  Tara:  Polonia, Podhale


Prelucrarea pielii în Florența

Prelucrarea pielii în Florența

Videoclipul arată munca unui cizmar italian, în timpul realizării pantofilor croiți. Pantofii sunt confecționati integral din piele și necesită diferite faze de lucru: tăierea pielii, forma pantofilor, finisajul și decorarea.

  Tara:  Italia


Torsul lanii cu furca si fus

Torsul lanii cu furca si fus

"Celebrele textile tradiționale românești sunt cunoscute a fi rezultatul unei munci grele și a unor abilități de artizanat foarte speciale. În satele românești femeile au fost instruite în artele tradiționale ale fibrelor (țesutul, torsul lânii etc) de la o vârstă fragedă. În zilele noastre mai sunt puțini păstrători ai obiceiurilor și tradițiilor străvechi. In videoclip, un maestru artizan ne arată metodele de lucru din trecut. Mai întâi, lâna trebuie să parcurgă o serie de procese pregătitoare, de curățare, daracire, torsul cu caier si fus sau cu o mașină de daracit lână. Apoi, lâna este înfășurată și legată pe fus și este gata să se învârtă."

  Tara:  Romania/Bucovina