CRAFTPEDIA ARTCADEMY

ACASA / Craftpedia


Metal si fierarie:
Metal si fierarie
"Forjarea manuală a potcoavei de cal în stil belgian"

"Forjarea manuală a potcoavei de cal în stil belgian"

"Videoclipul arată realizarea manuala a unei potcoave. Artizanii lucrează fierul când este încă fierbinte, cu ciocan și alte unelte, dând forma potcoavei."

  Tara:  Belgia


"Meșteșuguri damascene"

"Meșteșuguri damascene"

"Elementul reprezentat în imagine este o lucrare de artă Damascene. Tehnica folosită este tehnica unică de creare a acestui produs din oțel Damascene. Materialele utilizate sunt oțel, aur, argint și multe altele. Numele provine din orașul Damasc, chiar deși originea acestei arte se află în China și Japonia și, desigur, în Persia. Cu toate acestea, în Spania și în principal în Toledo, această artă fină a oțelului a devenit în cele mai vechi timpuri una dintre cele mai populare din întreaga Europă. Acest videoclip arată tehnica unui maestru al acestei arte metalice și pașii făcuți pentru realizarea acesteia."

  Tara:  Spania


Articole metalice din cupru și alamă

Articole metalice din cupru și alamă

"Cuprul este unul dintre primele metale folosite de oameni încă din epoca antică. Este un metal laminabil și potrivit pentru forjare și prelucrare, astfel că a avut o utilizare artizanală excelentă, atât pură, cât și în aliaj cu alte metale, cum ar fi arama sau bronzul. Datorită excelentei conductibilități termice, este utilizat pentru fabricarea stațiilor, cazanelor, bobinelor etc. Cazanul este comerțul antic al artizanului care confecționează căldări și alte vase metalice, care urmează să fie distribuite în toată regiunea. Procesul începe de la extracția minereului și spălarea acestuia până la fuziunea și prelucrarea cu unelte, cum ar fi dalta și ciocanul și transformarea in aliaje și turnarea la temperatura corespunzătoare. Acesta include, de asemenea, sarcina de a proiecta gravuri prin gofrare, lustruire și tehnicile de a adăuga mânere, de a suda rosturile lor, etc. Cuprul este cel mai folosit material, precum și alama, bronzul, fierul și, mai recent, aluminiu."

  Tara:  Extremadura si Andalusia, Spania


Fabricarea fierului forjat

Fabricarea fierului forjat

"Videoclipul arată fabricarea fierului in faza inițială. Artizanii lucrează fierul când este încă fierbinte, după ce l-au scos din interiorul cuptorului. Dau forma fierului folosind ciocanul și alte instrumente specifice. În cele din urmă, piesele sunt alcătuite pentru a crea diferite forme și articole."

  Tara:  Emilia-Romagna, Italia


Fabricarea cuțitelor Berti

Fabricarea cuțitelor Berti

"Videoclipul arată tehnica folosită de artizani pentru a produce un cuțit făcut manual. Artizanii lucrează metalul când este încă fierbinte și apoi dau forma; în sfârșit, lucrează lemnul pentru a realiza mânerul și le asamblează."

  Tara:  Florenta, Italia


Meșteșugul Tinker

Meșteșugul Tinker

Producția artizanală Tinker este înregistrată ca moștenire culturală intangibilă a Republicii Slovace. Tinker simbolizau slovacii în secolul al XIX-lea. Inițial tinker (caldarari) au reparat găuri în vase metalice, mai târziu au produs lucruri practice de uz casnic și articole de bucătărie. Caldararii nomazi au călătorit dintr-un sat în sat unde aveau tot ce le era necesar. Ulterior s-au răspândit din Slovacia în străinătate, chiar și în țări îndepărtate, precum Rusia, SUA, Argentina sau Australia. Mai târziu ei au fondat ateliere și bresle profesionale, chiar si fabrici. Deși acest meșteșug a fost înlocuit treptat de fabricație inca de la începutul secolului XX, el a fost păstrat în domeniul artistic sub forma artizanală până acum. În previzualizarea videoclipului se află profilul maestrului de artă populară Ladislav Jurovaty. Materialul de bază este sarma, iar forma de bază este șirul, care este produs prin înfășurarea pe un ac. Ulterior, din sârmă se formează diferite forme, pentru care se folosesc mai multe tipuri de unelte, în special clește. Mesterul lucreaza în funcție de un model grafic sau în funcție de propria imaginație. Munca lui necesită mult timp și răbdare, sârguință și smerenie. Produsele cu sarma sunt ornamentale în mod natural.

  Tara:  inițial nord-vestul Slovaciei, mai târziu întreaga Slovacia


Realizarea cutitelor și forjarea fierului

Realizarea cutitelor și forjarea fierului

"Toate părțile cuțitului sunt realizate manual: lama este forjată dintr-o bucată dintr-o roată de căruță veche, oțelul este tratat termic diferențial și rezultatul final este gravat în acid clorhidric pentru a dezvălui frumosul model de silice din oțel; mânerul este sculptat pentru a se forma dintr-o ramură de copac."

  Tara:  Trento, Italia


Sculpturi din Granada modelate cu caracter

Sculpturi din Granada modelate cu caracter

"Miguel Moreno este un sculptor din Granada a cărui lucrare a călătorit prin Statele Unite și Europa. Acest artist a dezvoltat o lucrare de excepție din metal, fiind, de asemenea, autorul mai multor monumente situate în diferite orașe spaniole. În atelierul său, care este deschis publicului, studenții universităților europene asista la cursuri. "

  Tara:  Spania/Andaluzia/Granada


Tacâmuri din Taramundi

Tacâmuri din Taramundi

Realizarea tacâmurilor este una dintre cele mai importante activități artizanale din Taramundi încă din secolul al XVIII-lea. Cuțitele au trei părți fundamentale, și anume lama, mânerul și inelul. Materialul principal utilizat pentru fabricarea lamelor este oțelul inoxidabil, rezistent la uzură, dar mai dificil de modelat decât oțelul carbon, materialul utilizat în mod tradițional. Artizanul lucrează metalul și ciopleste lemnul pentru a realiza mânerul, decorat în geometrii colorate. Lama este fabricată din fier, alamă, oțel inoxidabil și alpaca și chiar argint. Mânerul este confecționat din lemn din zonă, precum stejar, măslin, abanos etc. sau materiale fără lemn, cum ar fi argintul, coarne de cerb sau vaca. Producția de cuțite și cuțite de buzunar în Taramundi a luat naștere ca urmare a condițiilor geofizice proprii ale teritoriului, cu zăcăminte de fier, apa din abundență și bogăție forestieră, ceea ce a dus la aparitia ciocanelor de lemn și a forjelor și la dezvoltarea meșteșugurilor din fier.

  Tara:  Asturias, Spania


"Ceaun traditional tiganesc din aluminiu - tehnica topirii metalului"

"Ceaun traditional tiganesc din aluminiu - tehnica topirii metalului"

"In cadrul videoclipului, un mester ceaunar arată cum se face un ceaun traditional tiganesc din aluminiu.Mai întâi, se topeste metalul, apoi se umple o formă goală (matrita) cu nisip, care se preseaza. Se topeste materialul in cuptor dupa care se toarna in matrita. Se pune cărbune incins în jurul lui. Se asteapta un timp după care se ridica matrita iar ceaunul rezultat se lustruieste, se spala si se decoreaza."

  Tara:  Romania/Muntenia


Articole de uz casnic din argint

Articole de uz casnic din argint

Mai multe obiecte de uz casnic, cum ar fi vaze și containere, realizate printr-o metoda speciala de turnare in argint, a fost utilizata în mai multe zone din Cipru. Decorarea tradițională este un mestesug delicat care răsucește sârmă fină de argint într-un decor frumos realizat manual pentru majoritatea articolelor de uz casnic. Articolele au fost utilizate pentru ocupații speciale și au simbolizat statutul și averea proprietarilor.

  Tara:  Cipru


Cuțit de oțel Damasc

Cuțit de oțel Damasc

"Cuțitele din oțel de Damasc ocupă o poziție excepțională printre cuțite. Lama cuțitului este formată prin lovirea a cel puțin două tipuri diferite de oțel. Acest lucru asigură desenul său frumos și duritatea. Temperatura potrivită este deosebit de importantă pentru topirea oțelului. Astfel, până la 400 de straturi sunt formate prin tăiere treptată, pliere și forjare. Forma finală este răcită în cenușă și apoi stinsă. Apoi lama este împământată, șlefuită și lustruită pe pâslă. În cele din urmă, suprafața lustruită a materialului este gravată pentru a arăta un mozaic cu o structură fină și regulată. Mânerul este măcinat pentru a se potrivi mai bine cu mâna. Mânerul ar putea fi din colți de mamut, oase fosile,coarne de cerb sau lemn exotic. În cele din urmă, cuțitul este ascuțit, iar fierarul încearcă ascuțimea acestuia. Când forjează oțelul de damasc, fierarul nu știe până în ultima clipă cum va arăta produsul rezultat."

  Tara:  Republica ceha


Cuțit metalic Shepperd

Cuțit metalic Shepperd

"Cuțitele, cunoscute sub numele de tsakoudi, sunt construcții realizate manual constituite din două părți de bază, partea metalică, lama, care este realizată în principal din oțel și mânerul din lemn, os de bivol sau corn de berbec. Pentru ambele tipuri de cuțite se urmărește același proces de fabricație și se folosesc aceleași materiale, dar există o diferență majoră și semnificativă. Cuțitul este unul de dimensiuni mari, în timp ce tsakoudi este un cuțit sau un briceag, ideal și sigur de transportat în buzunar și geantă. Materialele din care se confectioneaza mânerul sunt de origine casnică, în timp ce oțelul este fabricat și importat din străinătate. Poate fi realizat și din piese din oțel utilajelor și mașinilor vechi. Mânerul de pe tsakoudi este realizat exclusiv din cornul berbecului, datorită flexibilității sale mai mari în timpul manipulării materialelor."

  Tara:  Cipru


Feronerie artistica

Feronerie artistica

"Un film video scurt care arată performanța realizarii produselor forjate finite la Atelierul Iron-Art, un atelier de fier forjat artistic. Filmul arată realizarea unei bucăți de balustradă din oțel topit. Filmul prezintă întregul proces, pornind de la proiectare unei tije de oțel, care este îndoită, apoi șlefuită și vopsită cu o vopsea specială pentru a proteja balustrada de coroziune. Maestrul execută produse unice dupa modele vechi, forjate manual și finite, decorate și create în stil Art Nouveau."

  Tara:  Polonia


Manneken Pis

Manneken Pis

Videoclipul arată tehnica folosită de un artizan belgian pentru a produce o copie manuală a lui Manneken Pis. Artizanul lucrează fierul, reproducând o copie perfectă a statuii.

  Tara:  Belgia


O forja veche

O forja veche

"Muzeul în aer liber din Pstrazna este alcătuit din clădiri de arhitectură populară din lemn de la poalele Sudeten. Printre ele se află o forjă antică din 1856, unde maestrul Kazimierz Kowalski arată echipamentul forjei și munca sa în timp ce face potcoavele."

  Tara:  Polonia, Sudety


Potcoavă, tehnică tradițională de topire a metalului

Potcoavă, tehnică tradițională de topire a metalului

"In videoclip mesterul fierar ne arată cum se face o potcoavă din metal si cum se potcoveste un cal.În primul rând, fierarul ia o bucată de fier si o pune în foc. El asteaptă ca temperatura să ajungă la 1200 de grade pentru a putea lucra.

Bucata de fier este scoasă din foc si fierul începe să fie batut. Mesterul fierar pune încă o dată bucata de metal în foc, bate din nou metalul pana il indoaie si ia forma unei potcoave. Apoi, face găuri pentru stifturi (prezoane).

Fierarul pune din nou metalul în foc, pentru a face ca cele două capete să fie îndoite si munca este gata. Acum trebuie să o modeleze în functie de piciorul calului. Potcoava nu poate fi mai mare sau mai mică decât piciorul calului."

  Tara:  Romania/Muntenia


Puterea forjarii

Puterea forjarii

O afacere de familie specializată în feronerie și fierărie, situată în Úbeda, Jaén. Lucrările lor au fost premiate în ultimele două ediții ale premiului Meșteșuguri Unice din Spania, datorita modalitatii de forjare. De asemenea, au fost finaliști în ultima ediție a premiilor meșteșugurilor spanioli ,acordate de Ministerul Industriei. Munca lor este legată de recuperarea moștenirii istorice, avand unele intervenții în lanțul național al Paradorilor tradiționali.

  Tara:  


Tehnica sabiei de Damasc - o sabie din oțel de Damasc

Tehnica sabiei de Damasc - o sabie din oțel de Damasc

"Elementul reprezentat în imagine este o sabie finisată din oțel de Damasc. Tehnica folosită este tehnica de forjare Damasc. Materialul principal forjat este oțelul de Damasc mixt După cum indică numele, originea acestui oțel este din orașul Damasc din Siria. În 1400, a existat o mare tradiție de forjare a oțelului de Damasc în Toledo numit oțelul Toledo, care s-a răspândit prin întreaga Europă. În acest videoclip sunt arătați toți pașii pentru sudarea oțelului și forjarea sabiei, ilustrând stilul unic și tehnica acestei arte fine și rare a fierariei."

  Tara:  Toledo, Spania