CRAFTPEDIA ARTCADEMY

ACASA / Craftpedia


Marmura, piatra si ghips:
Marmura, piatra si ghips
"Marmura belgiana neagra, neteda și strălucitoare realizată de sculptorul Emanuele Rubini"

"Marmura belgiana neagra, neteda și strălucitoare realizată de sculptorul Emanuele Rubini"

"Videoclipul arată opera sculptorului Emanuele Rubini. Lucrarea sa constă in taierea unei bucati de marmură neagră cu ciocanul pentru a obține blocul perfect de marmură de care are nevoie pentru sculptură. Apoi, lucrează și modelează marmura cu un instrument specific. Etapa finală a lucrării constă în netezirea si lustruirea marmurei."

  Tara:  Belgia


Artist ce sculptează o piesă de artă de 80 de kilograme dintr-o marmură de 1200 de kilograme

Artist ce sculptează o piesă de artă de 80 de kilograme dintr-o marmură de 1200 de kilograme

Un exemplu de sculptură creata de un artist folosind o piesă de marmură de la Carrara. Tăie cu delicatețe și răbdare, modelează și șlefuiește marmura până obține sculptura.

  Tara:  Carrara (Tuscana), Italia


Arta Mozaicului

Arta Mozaicului

"Videoclipul arată una dintre cele mai importante școli de artizani in mozaic din lume. Primul pas pentru crearea unui mozaic este de a desena modelul pe care ar trebui să îl aibă mozaicul. Apoi, artistul mozaicar trebuie să aleagă materialul și pietrele potrivite. Prin ruperea diferitelor bucăți de pietre, artizanii obțin aceste plăci mici care vor compune mozaicul. Placile sunt apoi acoperite cu diferite culori și puse împreună pentru a crea modelul."

  Tara:  Spilinbergo (Friuli Venetia-Giulia), Italia


Imaginația sculptată in piatră

Imaginația sculptată in piatră

"Sculptorul Diego Cano, născut în satul almerian Olula del Río, a primit premiul Master Artizan de la Guvernul andaluz în 2013. La începutul carierei sale in arte s-a dedicat picturii. A făcut-o până în 1985, când, din întâmplare, l-a cunoscut pe sculptorul anglo-rus Alexander Sokolov. A ajuns în Macael și a devenit maestrul lui Diego. De atunci, Diego nu a încetat să mai sculpteze, dezvăluind identitatea pietrei cu dalta. La început, a sculptat figuri umane, dar apoi s-a axat pe suprarealism. Lucrările sale, inspirate din probleme cotidiene precum dialogul sau prietenia, au fost expuse în toată Spania."

  Tara:  Spania/Andaluzia/Almeria


Juan Moral, un sculptor care creează spații pline de căldură și viață

Juan Moral, un sculptor care creează spații pline de căldură și viață

"Sculptorul Juan Moral s-a născut în Torredelcampo, Jaén, și și-a expus lucrările în Italia, New York și Beijing. Are 76 de ani, dar este încă activ. Acest artist neliniștit a ales piatra ca materialul ideal pentru a-l însoți în călătoria sa către abstractizare. Tatăl său a fost pictorul naiv Manuel Moral, iar lucrările sale pot fi găsite în spații publice din Spania. Predă ateliere de creație în Jaén."

  Tara:  Spania/Andaluzia/Jaen


Mojar și pistil din marmură Macael

Mojar și pistil din marmură Macael

"Mojarul de marmură de la Macael este o piesă artizanală care funcționează ca o ustensila de bucătărie, pentru a măcina, a toca, a zdrobi, a prepara sosuri etc. Artizanii de mojar folosesc pentru a sculpta fiecare piesă de mână, ciocanul și dalta. Tehnică: extragerea marmurii Macael albe din cariere, selectarea celui mai potrivit tip, tăierea bucăților în blocuri de diferite dimensiuni adecvate dimensiunii mojarului. Piesa este trecuta prin freza verticală și este șlefuita in interior și în exterior pentru a lăsa un finisaj adecvat pmojarului. Sunt realizate ""Mochetas"" (crestături) și întreaga piesă este finisată printr-un proces de șlefuire. Este fabricată din marmură albă 100% din Macael, are o granulometrie medie și o compoziție mineralogică de 83% calcită, 16% dolomită, 1% muscovită și cantități minore de argilă. Cunoscuta marmură de Macael este extrasă din carierele orașului almerian Macael încă din epoca antică. Această marmură este foarte apreciată și recunoscută pentru puritatea și frumusețea sa."

  Tara:  Almeria, Andaluzia, Spania


Sculptura din marmură, sculptură în piatră - sculptura sarutul mortii

Sculptura din marmură, sculptură în piatră - sculptura sarutul mortii

"Elementul reprezintă o sculptură din marmură numită „Sărutul morții”. Tehnica folosită pentru a crea această sculptură este tehnica sculptării în piatră. Materialul principal utilizat este marmura. În Spania există patru mari tipuri de marmură: Rojo Alicante, Negro Marquina, Crema marfil și Dark Emperador. Zona geografică este situată în sudul Spaniei, în principal în Jaen. Acest videoclip arată modul în care este realizată o sculptură din marmură."

  Tara:  Spania


"Fântâna din piatră de nisip"

"Fântâna din piatră de nisip"

"În acest videoclip, o fântână din piatră de nisip este realizată de Pavel Surma. Este un artist care s-a implicat intens în creația de artă care include pictură, sculpturi, grafică, fotografie și colaje. După o ședere mai lungă în străinătate, din 2001 a locuit și a lucrat în Republica Cehă, în special la Ludmirov, în raionul Prostejov. În ultimii ani, s-a dedicat designului interior și exterior, unde integrează în special sculpturi din piatră de nisip. Fântâna este formată din bază, motivul central, sculptura din centrul ei și marginea din jurul fântânii. Cea mai mare parte a fântânii este pregătită în atelier. În cele din urmă, fântâna este amenajată pe pământ și umplută cu apă."

  Tara:  Republica Ceha


Ascuțire cu piatra albastră belgiană

Ascuțire cu piatra albastră belgiană

"Videoclipul arată procesul de ascuțire cu o piatră albastră belgiană, considerat unul dintre cele mai bune instrumente pentru ascuțirea cuțitelor."

  Tara:  Belgia


Ghipsuri turnate

Ghipsuri turnate

Turnatoria Regală din Muzeul Regal Lazienki din Varșovia oferă un videoclip instructiv care arată cum să pregătești o matrita cu ornamente tradiționale din gips, din forme gata făcute. Turnatoria Regală funcționează încă din secolul al XVIII-lea, predând meșteșuguri, în care au fost realizate copii din ipsos ale sculpturilor antice și moderne. Piese turnate din ghips au fost populare în colecțiile monarhilor europeni din secolul al XVIII-lea. În prezent, studioul desfășoară ateliere pentru studenții din diferite școli în timpul cărora elevii învață despre celebrele sculpturi antice și miturile conexe. Filmul arată turnarea unui motiv floral.

  Tara:  Polonia, Varsovia


Ghivece de flori creative

Ghivece de flori creative

"Acest film instructiv arată cum să faceți manual ghivece de flori elegante din ciment, după un design vechi. Un mod simplu de a face ghivece cu flori acasă."

  Tara:  Polonia


Lucrare în piatră

Lucrare în piatră

Lucrările in piatră presupun prelucrarea pietrei prin sculptarea, șlefuirea, gravarea, pictarea și instalarea elementelor din piatră. Pentru cioplirea manuală au fost utilizate ciocane, pene, panouri și dălți. Întrucât pietrarii au minat inițial piatra, depozitele locale au determinat tipul de piatră prelucrată, de ex. în regiunea Spis, pietrarii s-au concentrat pe prelucrarea travertinului încă din evul mediu. Lucrul in piatra a fost dezvoltat de maeștri italieni, care au construit clădiri seculare și sacre încă din secolul al XIII-lea în Slovacia. Pe lângă construcția lucrărilor de piatră, a fost dezvoltată și producția de pietre de moară și pietre de măcinat. În orașe, pietrarii aveau bresle împreună cu masonii și se concentrau pe construirea diferitelor tipuri de clădiri. În mediul rural, meseria de pietrar era ca o ocupație suplimentară ce s-a dezvoltat încă din secolul al XVIII-lea în zonele în care se gasea piatra mai ușor de prelucrat (gresie, calcar, rolitol, trachit). Din acest material au fost confecționate garnituri, pervazuri, cornișe, lucrări pe panglici, stâlpi, pietre de mormânt, cruci și statui, paraclisuri și statui seculare. Deși pietrarii tradiționali au dispărut la sfârșitul anilor 40, a rămas ca meșteșug până astăzi. Piatra este încă folosită pe scară largă în construcții, atât la exterior, cât și la interior, sunt construite pietre de mormânt și lucrări de artă.

  Tara:  Republica Slovaca


Piatra de Vistea - tehnici tradiționale de sculptură

Piatra de Vistea - tehnici tradiționale de sculptură

Videoclipul prezintă modul în care piatra de la Vistea este prelucrată folosind tehnici moderne (cu freză și un polizor), dar și metode tradiționale de cioplire a pietrei cu dalta și ciocan, metode transmise de-a lungul generatiilor. În atelier lucrările se fac manual, cu excepția tăierii calcarului, care se realizează cu o freza automata și un polizor. După ce blocurile de piatră sunt extrase din carieră, acestea se lucrează la strung, iar plăcile finale sunt sculptate manual, folosind dalta și ciocanul, pentru a da valoare și a îmbogăți piatra. Rezultatele sunt produse finite lucrate manual, precum: statui, coloane masive, capitole, dar și produse industriale: scări, ferestre, placaj orizontal și vertical, decorațiuni interioare, trotuare. Meșteșugarii și calcarul din Vistea au o istorie veche de sculptură în piatră, meșteșugul fiind transmis din generație în generație, 80% din forta de munca din satul Vistea lucrează cu piatră. Calcarul Vistea are mai multe avantaje care l-au făcut celebru: culoarea plăcută (alb, galben sau albastru, depinde de cariera extrasă), este durabil și are proprietăți mecanice bune. În plus, este abundent pe dealurile de lângă Cluj. Numele satului Vistea a fost legat, de-a lungul anilor, de piatra naturală care l-a făcut celebru în Europa Centrală și de Sud-Est, satul fiind atestat în secolul al XIII-lea.

  Tara:  Romania/Transilvania


Sculptură în Alabastru

Sculptură în Alabastru

"Alabastrul este o varietate singulară de ghips, fin cristalizat, cu culori deschise, care apare în mase compacte și omogene numite noduli. Există mine de alabastru în diferite părți ale Europei și acest meșteșug a fost de obicei dezvoltat în jurul său. Alabastrul trebuie extras din mină, transportat și tăiat în funcție de tipul de utilizare. Fără a o separa de lumea artei, de care în alte vremuri era direct legată, astăzi alabastrul are multe aplicații, atât în arhitectură, cât și în iluminare și ornamentare. Tehnica sculptării constă în extragerea, cu ajutorul unui ciocan și a unei dalte, a unui pumn sau a unei dalte, a materialului în exces pentru a da formă figurii care a fost desenată anterior. De asemenea, pot fi utilizate mașini de găurit, ferăstrău, lustruire etc."

  Tara:  Aragon, Spania


Statuie din piatra

Statuie din piatra

"In video putem vedea cum unul din putinii pietrari care mai exista in Romania, Ion Moaca, din Pietroasele, judetul Buzau, manuieste cu maiestrie dalta si ciocanul, pentru a crea statui unice din piatra. Mesterul pietrar are un adevarta muzeu de statui, in aer liber, caruia ii spune ""Epoca de piatra"". El a cioplit piatra dandu-i tot felul de forme, animale, pasari, oameni iar fiecare statuie are o poveste pe care doar pietrarul a vazut-o in blocul de piatra.Mesterul considera cioplitul in piatra drept un dar primit de la divinitate si ii place sa lucreze folosind unelte traditionale precum dalta si ciocanul, la fel ca inaintasii sai.Mestesugul l-a invatat de la tatal sau dar se va stinge odata cu el deoarece nu are ucenici care sa-i calce pe urme."

  Tara:  România


Tehnica sculpturii in ghips - sculptură Ecce Homo"

Tehnica sculpturii in ghips - sculptură Ecce Homo"

"Articolul reprezintă o sculptură din ghips numită "Ecce Homo". Tehnica folosită pentru crearea acestei sculpturi este tehnica sculptării ghipsului. Materialul principal folosit este ghipsul. Zona geografică de origine este Egiptul antic în jurul anului 3500 î.Hr. A fost folosit în Grecia antică și în Spania. În videoclip este prezentat un exemplu despre modul în care este realizată o sculptură din ghips, precum și pașii și materialele folosite împreună cu ideea din spatele acestei arte meșteșugite vechi."

  Tara:  Spania