CRAFTPEDIA ARTCADEMY

ACASA / Craftpedia


Lemn:
Lemn
"Sculptarea și confecționare dulapurilor Artesonado - Mudejar "

"Sculptarea și confecționare dulapurilor Artesonado - Mudejar "

"Artesonado este numele unui tavan decorativ în arhitectura spaniolă, confectionat de obicei din lemn sau piatră. Denumirea provine de la cuvântul spaniol „artesa”, un vas folosit la fabricarea pâinii. Obiectul prezentat reprezintă un tavan din lemn artizanal. Tehnica folosită este „mudejarul artezonado”, adică sculptarea lemnului. Materialul principal folosit este lemnul. Zona geografică este Andaluzia de Vest din Spania, datată în jurul secolului al XVI-lea și al XVII-lea. Acest video arată un meșter spaniol care explică diferite tehnici de sculptură în lemn și în special această artă."

  Tara:  Andaluzia, Spania


Albarcas cantabrian

Albarcas cantabrian

Albarca Cantabriei este o încălțăminte dintr-o singură piesă din lemn, care a fost folosită în special de țărănimea Cantabriei. Arta lui Albarquero (producătorul albarca) a fost o activitate complementară importantă pentru lucrătorii tradiționali ai câmpului și pentru pășunat. Tehnica: bucata de lemn este golită pentru a construi „casa” în care va intra piciorul. În cele din urmă este tăiat decorativ. Sunt necesare aproximativ 20-30 h pentru un pantof. Materiale: este fabricat în principal din lemn de castan, arin sau mesteacăn. Purtarea acestor pantofi este citată pentru prima dată într-un document din 1657 al regelui Filip al IV-lea. Acesta a fost folosit pentru a proteja picioarele de apa și murdăria solului de catre lucratorii de la taxe agroalimentare. „Tarugos” sau tocurile inferioare conferă înălțime piciorului, facilitând agilitatea in mers.

  Tara:  Cantabria, Spania


Artizanat în slujba celei mai noi tehnologii

Artizanat în slujba celei mai noi tehnologii

"Mozaicul este o tehnică artizanală de decorare bazată pe compoziții geometrice realizate cu incrustări din sidef, os și lemn nobil: unul dintre semnele culturii Granada, rod al moștenirii arabe din AL-Andalus. Printre materialele utilizate se numără diferite tipuri de lemn, precum mahon, abanos, nuc sau cele din pomi fructiferi, precum și din os și metal. Aceste piese din diferite materiale sunt lipite pe o suprafață de lemn până la acoperirea completă, care este apoi lustruită până la finisajul final."

  Tara:  Spania/Andaluzia/Granada


Fabricare artistică a lemnului

Fabricare artistică a lemnului

"Videoclipul arată fabricarea lemnului de către artizanul Francesco Bartolucci. Artizanul lucrează și modelează lemnul dintr-un bloc inițial de lemn. Toate articolele sunt lucrate si pictate manual, cu măiestrie."

  Tara:  Marche, Italia


Mestesug cu mozaic - Cutii din lemn

Mestesug cu mozaic - Cutii din lemn

"Articolele reprezentate sunt câteva cutii din lemn decorate cu tehnica mozaicului. Materialul principal folosit este lemnul. Puteți găsi, de asemenea, alte materiale precum perle sau fildeș. Zona geografică de origine este orașul Granada din secolul al XIV-lea.Aici veți găsi un videoclip care arată cum meșterii acestui mestesug creează cutii în Granada (Spania)"

  Tara:  Granada, Spania


Proiect de restaurare: bancă de grădină antică

Proiect de restaurare: bancă de grădină antică

"Videoclipul arată realizarea unei banci de grădină tipic belgiene de către un lucrător in lemn. În primul rând, lucrează și șlefuiește lemnul cu precizie. Apoi, el pune laolaltă cele două bucăți de lemn cu picioarele bancii, realizate din fontă. În cele din urmă, lăcuiește banca."

  Tara:  Belgia


Sculptură ornamentala în lemn

Sculptură ornamentala în lemn

Sculptura în lemn este un meșteșug tradițional în care lemnul este recoltat și lucrat în forma dorită. Ca material se folosește tei, stejar, prun, cireș, nuc sau par. Instrumentele de bază sunt cuțitele, dalta, burghiul. Ferăstraiele cu motor sunt de asemenea folosite la confecționarea obiectelor mari. Ca tehnică, se utilizează o tăietură de linie, o tăietură aspră sau o tăietură inversată. Tratarea suprafeței se face prin patinare, vopsire sau lacuire. În Slovacia există în prezent aproximativ 500 de cioplitori de lemn populari. Acestia sunt dedicati creării de sculpturi, reliefuri, precum și diverselor unelte din lemn. În activitatea lor prevalează motivele populare, naturale și religioase. O atenție deosebită este acordată bethlehem-urilor sculptate mecanic, dintre care cele mai mari sunt localizate în municipiile Rajecka Lesna, Terchova și Horni Lidec. Betleemul cehoslovac din satul Horni Lidec are peste 100 de clădiri sculptate și 220 de figuri. În previzualizarea videoclipului, maestrul producției de artă populară Milan Stieranka produce o cană decorată din lemn. Mai întâi face un grafic al mânerului, pe care îl transferă apoi în lemn. Taierea brută este urmată de tăierea detaliilor. Șanțul este tăiat în cană, după ce cana a fost înmuiată în apă fierbinte, se întinde și se introduce partea de jos. În cele din urmă, cana este unită cu mânerul și este terminata.

  Tara:  Toata Slovacia


Ustensile de lemn sculptate

Ustensile de lemn sculptate

"Există diferite tehnici de cioplire a lemnului. De fapt, cioplirea lemnului este una dintre primele tehnici care au fost utilizate pentru realizarea lucrărilor de dimensiuni mai mari. În prezent aceste tehnici sunt cunoscute sub denumirea de ornament și sunt aplicate atât la figuri cât și la obiecte. O mostră de ustensile din lemn sculptate, de la Cortelazor, Huelva"

  Tara:  Spania/Andaluzia/Huelva


Ciupercă din lemn lucrata manual - suvenir din Belgia

Ciupercă din lemn lucrata manual - suvenir din Belgia

"Videoclipul arată realizarea unui suvenir - ciuperci din lemn - de catre un artizan, cu ajutorul unui instrument antic. Lucrează și șlefuiește lemnul, dând forma ciupercii."

  Tara:  Belgia


Desen pe pantofi

Desen pe pantofi

"Pantoful de lemn era folosit ca încălțăminte în trecut, pantofii erau făcuți la comandă și mulți astfel de pantofi nu au fost utili decat după un timp. Acesti pantofi au fost folositi initial ca decor. De obicei pantofii erau pictati și cu multă creativitate au fost transformati în noi meșteșuguri, piese de artă. Unii dintre acesti pantofi au fost folositi ca si cadouri pentru toți oaspeții oficiali ai directorului artistic al Capitalei Europene a Culturii din 2017 în Paphos. Reînnoirea pantofilor vechi cu material modern, care ii face mai ușor de utilizat, se practica în zonă din Paphos"

  Tara:  Cipru


Fabricarea măștilor din Sardinia

Fabricarea măștilor din Sardinia

"Videoclipul arată fabricarea măștii tipice din Sardinia, foarte populara în toată regiunea pentru utilizarea sa în timpul carnavalului. Materialul folosit pentru masca tradițională este lemnul. Artizanii folosesc în mod tradițional lemnul de par. Masca se face de obicei pe timpul iernii: trunchiul este lăsat să se maturizeze departe de lumină și umiditate, de la 3 la 6 luni. Apoi, artizanii modelează și netezesc masca. În cele din urmă, finisajele sunt realizate: se aleg simbolurile decorative și se realizează sculpturile."

  Tara:  Italia


Figurile realizate din lemn și piele pentru teatrul de umbre

Figurile realizate din lemn și piele pentru teatrul de umbre

Figurile pentru teatrul de umbre au fost produse din piele de oaie și lemn sau fibre vegetale, în special fibra dintr-un tip de dovleac care a fost uscat și apoi folosit pentru a sculpta figurile. Uneori, figurile erau sculptate pe pielea oilor și apoi lipite de lemn. Figurile erau apoi vopsite in culori naturale pentru a avea aspectul dorit. Producția figurilor continuă si azi și multe sunt folosite ca suveniruri.Figurile reprezentau, de obicei, oameni de zi cu zi și personaje imaginare, cum ar fi regii și dragonii și erau folosite pentru a spune povești ce distrau oamenii.

  Tara:  Cyprus


Lucrarea traditionala a acoperisului din sindrila

Lucrarea traditionala a acoperisului din sindrila

"Aceast mestesug datează de la începutul secolului al XIX-lea și se transmite din generație în generație.

Busteanul este decojit si tăiat în sectiuni mai mici apoi este împărtit de-a lungul fibrei cu o unealtă specială si cu un ciocan.Împărtirea de-a lungul fibrelor este importantă deoarece permite ca apa de ploaie sa se scurga cu usurinta.

Rezultatul este o bucată de lemn subtire, alungita, de 60 cm si lătimi aleatorii, de aproximativ 10 - 15 cm.

Forma alungită (dranita dreaptă) este o tăiere clasică arhaică, dar pot fi întâlnite si alte forme.

Lemnul este despicat cat este verde si tratat cu combustibil lichid pentru a preveni invazia termitelor si apoi se lasă la uscat în aer liber timp de 2-3 luni.Ultima etapa in realizarea unui acoperis este montarea sindrilele care sunt instalate în rânduri suprapuse pe tot acoperisul."

  Tara:  Romania/Transilvania


Panou tradițional din lemn decorat manual

Panou tradițional din lemn decorat manual

"Filmul arată procesul de confecționare a unui panou din lemn, care este decorat manual în stil Podhale. Autorul, Marian Stryczula-Masniak, profesor de tâmplărie regională și artistică din Zakopane (Polonia) a fost premiat de mai multe ori în concursuri de meșteșuguri interne și internaționale pentru lucrările sale de lemn."

  Tara:  Polonia, Podhale


Porti traditionale maramuresene - tehnica sculptarii lemnului

Porti traditionale maramuresene - tehnica sculptarii lemnului

"Înainte și în perioada interbelică, numai nobilimea, cei cu statut istoric și social au fost privilegiați să dețină aceste porți. Porțile au fost considerate a avea un rol cultural. Portile originale sunt structurate cu trei stâlpi folositi ca suport pentru două intrări si un stâlp superior orizontal cu acoperis de sindrilă. Poarta are o intrare îngustă si o alta mai largă pentru vehicule mari, echipamente agricole, carute de fân, cai si boi.Detaliile din desing sunt mari, cu motive geometrice, zoomorfe, antropomorfe, dintre care cel mai frecvent este frânghia.Folosind lemnul de stejar local, mestesugarul a sculptat cu îndemânare o gamă largă de porti traditionale de lemn, intrări de case, coloane si verande. Familia sa a purtat această traditie, lucru pe care multi l-au uitat astăzi.O poartă are o înăltime de aproximativ 10 picioare înăltime, iar adâncimea unei sculpturi de funie este de aproximativ 2"". Lemnul este tăiat în timpul iernii, când este cel mai uscat, apoi curătat si uscat. "

  Tara:  Romania/Maramures


Strunjirea lemnului

Strunjirea lemnului

"Rotirea lemnului (strunjire) este o metodă de prelucrare a lemnului, în care produsul se rotește pe un strung numit turnător și lemnul este parțial îndepărtat cu ajutorul dălților. Este o tehnică rapidă și precisă de modelare care nu poate fi realizată cu alte tehnici clasice de prelucrare a lemnului. Instrumente de țesut, ustensile de bucătărie, componente de mobilier și jucării au fost odată produse prin această tehnică. Juraj Leporis din orașul Prievidza a fost legendar printre producătorii care lucrează cu această tehnică. În previzualizarea videoclipului este profilul lui Eduard Hupka, caruia i s-a acordat titlul de Maestru al producției de artă populară pentru conservarea și dezvoltarea prelucrarii metalelor în lemn prin tehnica de rotație a lemnului. El produce castroane și sfeșnice decorate cu placaj de alamă. De obicei, acest maestru alege, pregătește și usucă materialul în sine. Lucrează cu lemn de esenta tare, preferând prunul, dar folosește și lemn de nuc, cireș și frasin. Întregul proces, de la procesare până la produsul finit durează de la patru la cinci ani, datorită maturării lungi a lemnului."

  Tara:  Întreaga republică slovacă, în special regiunile nordice și zona Kopaniciarska din Stara Tura și Nove Mesto si Vahom


Tâmplărie artistică în stil Zakopane

Tâmplărie artistică în stil Zakopane

"Stilul Zakopane isi are originile la sfârșitul secolului al XIX-lea, când mișcarea de arte și meserii a fost în plină floare. A fost creat de Stanislaw Witkiewicz, care s-a stabilit la Zakopane în 1890 din motive de sănătate. Prima școală de sculptură în lemn a funcționat în acest oraș încă din 1876, în care au fost instruiți meșteri profesioniști. Primele încercări de a folosi ornamentul Podhale în meșteșugurile artistice au implicat sculptarea ornamentului pe mobilierul din lemn, scaune, paturi. În Zakopane mișcarea de arhitectură regională, arta regională aplicată, rămân esențiale până în zilele noastre. Filmul arată procesul de creare a cuferelor în stil Zakopane."

  Tara:  Polonia, Podhale, Zakopane


Tâmplărie riverana

Tâmplărie riverana

"Tâmplăria riverana se ocupă cu construcția de bărci din lemn, urmând tehnici tradiționale. Tâmplarul este un profesionist milenar care urmărește, freacă, taie și asamblează pe plajă diferitele piese care alcătuiesc structura bărcilor din lemn, al căror rezultat nu se vede până la sfârșit. Materia primă folosită este lemnul, iar instrumentele sunt de tâmplărie tradiționala. Tehnicile de tâmplărie riverană sunt în pericol să dispară, deoarece s-a dezvoltat o tehnologie mai modernă și complexă care plasează acest comerț, care nu este foarte profitabil. În prezent, tâmplăria riverană a fost lăsată doar pentru repararea, întreținerea și construcția de bărci mici, precum și pentru construcția de replici de nave istorice și reproduceri de bărci vechi, cum ar fi „jábega malagueña”, o barcă mediteraneeană cu origini feniciene."

  Tara:  Andaluzia, Spania